Åderbråck & Kärlkramp

Sedan snart ett år har jag haft problem med både åderbråck och kärlkramp i båda benen, Men jag tycker vi tar det från början.
Jag började känna av värk i benen för ca ett år sedan men så köpte jag nya skor och märkte att det inte blev bättre, Jag nöter skor i jobbet ganska ordentligt, Med tiden började det göra allt mer ont men jag är en sån som inte springer till läkaren i första taget utan är snarare så att det ska bli riktigt illa innan jag ens ringer dem.
När jag började se knölar och att benen började sticka (som tusen nålar) började jag fundera på vad som händer med benen, Dock ingen tanke på att uppsöka läkare i första taget, Jag började misstänka att jag började få åderbråck allt eftersom det ligger i släkten, Min mor (Nu avliden sedan 2009 i cancer) hade svåra åderbråck som inte såg allt för snygga ut utan att gå in på detaljer.

När så smärtorna i benen började påverka mitt vardagliga liv till den milda grad att jag inte kunde gå och jobba började jag fundera på att kontakta läkare men det fortsatte dröja innan jag verkligen tog det steget att ringa och konsultera en läkare, När det gått ytterliggare några veckor hade jag så ont att nu måste jag verkligen göra nåt då jag inte orkade jobba mer än 5-6 timmar per dag och fortfarande knappt orkar mer än så tänkte jag att nu måste jag snacka med sjukvården.

Jag ringer till den lokala vårdcentralen och jag får komma ner efter ett par timmar så undersöks jag och en remiss skickas till Ersta sjukhus i Stockholm för ultraljud av benen.
När jag kommer ditt märker jag direkt alla markeringar som görs på papper och benen som undersökande person gör på mig, Jag förstår att det inte bara är lite åderbråck vi snackar om här, utan här är det följd besvär som kommit av åderbråcken och att det gått längre än bara besvär med dessa.
Jag får veta efter ett par veckor att jag har kärlkramp i benen och venerna i benen inte stänger sig, Blodet cirkulerar inte som det ska mellan dem stora blodkärlen i benen och hjärtat, Hjärtat måste således jobba hårdare för att syresätta hjärtat vilket påverkar mitt hjärta.
Jag får information om att det är mer eller mindre stop helt i det stora kärlet i benet och läkaren säger att det kärlet måste tas ur kroppen så blodet kan leta sig andra vägar i benen genom dem mindre kärlen den läkaren som berättar detta är kirurgen på ett sjukhus i kommunen, Jag berättar att nån operation kanske inte är så lämplig då jag vid min allvarliga ansiktsskada jag fick i jobbet för några år sedan höll på att sluta med att jag miste livet då dem skulle väcka mig från narkosen fick jag ett kraftigt blodtrycksfall samt ett hjärtstillestånd och dem blev tvingade att med hjälp av defibrillator starta upp mitt hjärta, Det ihop med speciella mediciner gjorde att dem fick puls på mig igen och hjärtat startade slå.
Läkaren blev inte så glad över att höra att jag har dessa typer av problem men förstod att då är det inte att tänka på Operation iallafall inte på ett lokalt sjukhus utan då måste en sådan operation göras på ett storsjukhus.
Jag remitteras till en specialist på läkarhuset på odenplan som jag besökte idag och han sa direkt att riskerna är alldeles för stora både med en vanlig operation och att använda endast laser och bränna sönder kärlen i benen, han frågade mycket om värken och vilka typer av besvär jag har och efter att ha fått all information så gör han bedömningen att jag får ta värken som en man och försöka leva vidare med detta och kanske tänka på att byta arbete och framför allt sluta röka.
Efter att jag var till Ersta sjukhus fick jag komma till en distriktssköterska för att medicinskt få utprovade stöd strumpor som ska bäras varje dag resten av livet vilket ökar trycket på underbenen och blodet kan då naturligt pressas över ljumsken när mina klaffar är trasiga och på så viss kan blodet cirkulera utan problem vilket minskar värken i benen.
Specialistläkaren i dag sa att drar du kortet “Svarte petter” så kan du inte lämna tillbaka det, Alltså risken för en propp i mitt fall är alldeles för stor vilket gör att en operation på det ena eller det andra sättet är uteslutet.

Vill du veta mer om åderbråck och kärlkramp så se länken nedan.

Kärlkramp i benen

Share

Lämna en kommentar