Sverige måste säga ifrån och det är omedelbart

Vad är det med Svenska medborgare med detta att visa sitt missnöje ? Vad gör vi när vi tycker något är fel.
Jo vi klagar och pratar med varann på sociala medier men som dem nicke dockor vi är så lider vi i det tysta och accepterar läget.
Men när vi blir upprörda då skickar vi vykort till statsminister eller Rikspolischefen, Nånting är fel med oss.
För att få uppmärksamhet så bör Sverige lägga vår feghet åt sidan och visa att dem som sitter i maktens korridorer lika snabbt kan få avgå men för att det ska ske måste landet sluta samman och tillsammans uppmanna andra att göra detsamma.

Om man gjorde samma sak i verkligheten som man gör på sociala medier så kanske “Kanske” vi skulle få se en förändring men personligen tror jag att Sverige och dess befolkning fortsätter att nicka och tacka, Vi är inte ett folk som man är i andra länder i hela västvärlden där man går man ur huse och visar att det är folket som bestämmer då det är vi som satt dem till maktens korridorer.
Aldrig förr har en regering visat så lite handlingskraft som den vi har denna mandatperiod 2014-2018

Nä mina kära medborgare nu är det dags att visa att tillsammans är vi starka, Men det känns som vi är som Sveriges poliskår.
Tagna på sängen och splittrade.
Välfärdssamhället måste återuppbyggas och pengar ska läggas på det folket vill och inte på sådant som vi inte vill.

Sverige måste säga ifrån och det är omedelbart!

Share

Peter springare – Kriminella Sverige

Tänkte ge mig in i debatten kring detta med Peter Springare rörande Kriminella Utlandsfödda och invandrare i andra generationen är överrepresenterade i utredningar men även de som jag kommer i kontakt med eller har kommit i kontakt med både via cctv och i verkliga livet i yrket som Väktare & Ordningsvakt.
Han gjorde ett facebook inlägg  som har diskuterats flitigt i media den senaste veckan.
Jag kan även läsa att “Polisen Martin Marmgren” inte anser att Peter Springares inlägg stämmer med verkligheten.

Vad är detta för dumheter?
Jag har sedan November 1989 jobbat i Säkerhetsbranschen och kan tveklöst bara meddela min uppfattning och övertygelse.
Jag är fortfarande heltidsarbetare inom Säkerhetsbranschen och min bestämda åsikt är att jo det är faktiskt så att  Utlandsfödda och invandrare i andra generationen är överrepresenterade som kommit till Sverige de senaste 15 åren är i majoritet av kriminella

Vad är det jag får detta ifrån !
Av de 1000 tals personer jag gripit genom åren (På bar gärning eller på flyende fot) och då i synnerhet för små brott som Snatteri men även stölder och grova stölder men även rån i motvärnsfallet är majoriteten inte svenskar, Det är personer som inte är födda i landet och som av någon anledning kommit till Sverige för att söka asyl eller tillfälligt besöker landet med mera.
Jag satt och gick lös på mängder till rapporter, tillgreppsanmälningar, samt rättegångspapper där jag varit målsägande eller vittne och här pratar vi över 3000 A4 sidor med information och majoriteten av dessa händelser rör mig som uniformerad Väktare eller som Civilklädd i handelsmiljö.
Efter detta kan jag ta upp händelser och brott som jag kommit i kontakt med i yrkesutövningen som Ordningsvakt där jag har jobbat i centrum miljöer, Krogmiljö samt i kollektivtrafiken men även på nöjesfält och på festivaler med flera platser.

När det kommer till brott som misshandel, fickstölder, langning, inbrott, Bedrägerier, Skadegörelser, Personrån / stöld av gods från enskild person samt ett gäng andra typer av brott.
I denna typ av brott är det främst misshandel som alltid legat på topp och det är i synnerhet i krogmiljö men även i centrumanläggningar och i kollektivtrafiken där är personer med utländsk härkomst överrepresenterade och det är tveklöst tyvärr så att så är fallet men nu ska jag absolut inte dra alla över samma kam för sådan är verkligen inte jag utan detta är hard core fakta

Jag anser att samhället har blivit rejält mycket tuffare och våldet mer rått och hänsynslöst, Man har ingen respekt för andras liv och hälsa utan man går hårt fram som gärningsman direkt.
Numera sitter jag och tittar på kameror och det jag kommer i kontakt med genom dessa är brott som snatterier, Stölder, inbrott, olaga intrång, Flera försök till rån och då väpnat, stöld av bränsle, Grova stölder av arbetsmaskiner samt tillgrepp av fordon och slutligen Narkotika brott, Givetvis förekommer andra brott men som inte är lika aktuella som dessa ovan.

I de flesta fall finns det mycket bra film på gärningsmannen eller männen då det till 99,5 % är män i mina händelser och då är det väldigt många som inte har svensk mamma & pappa och stor del av min arbetstid går åt att säkra film och bildmaterial för att därefter överlämna det till berörd Polismyndighet i Sverige.
Det är då sådana personer som Peter Springare finns att utreda och lagföra dessa kriminella personer och inte behöva hymla om eventuell gärningsman utan kan / ska få uttrycka sin frustration över vad som ligger på hans bord.
Varför ska hans åsikter och fakta tystas och fördömas ?

Ja detta inlägg är hårt men det är fakta och inget annat, jag vill därmed säga att jag känner igen upplevelsen av att det är en oproportionerligt stor andel grovt kriminella som har utländsk bakgrund som jag kommit i kontakt med.

Detta sammantaget med det som Peter Springare nämner rörande ett Sverige som regeringen inte verkar vilja se och det är sönderfallet av vår välfärd.

Citat:
Våra pensionärer går på knäna, skolan är ett enda kaos, sjukvården är ett inferno, polisen har totalhavererat etc etc. Alla vet varför men ingen törs eller vill torgföra anledningen, p g a att Sverige alltid levt på myten om det präktiga ultimata samhället som har osinnliga resurser för att vara i framkant när det gäller att vara det enda politiskt korrekta alternativet i en dysfunktionell värld som slår knut på sig själv, genom destruktivt beteende i olika religioners namn.
Slut citat

Känns som om detta är något som det behöver skrivas mer om framöver.
  
  

Året som gick – 2015

Under första halvåret av 2015 gick jag tillbaka till krogen och jobbade fast på ett av inneställena i centrala city och detta
ställe är precis ett sånt där ställe för dem mellan 18-25 år.
Har du inte läst mitt inlägg för några år sedan om just “Dagens förlorade ungdom” så gör det, Detta är något som är ännu mer aktuellt under våren och sommaren 2015.
Detta jobb pågår under sommaren och bortsett från denna fasta krog kör jag även andra typer av event där Ordningsvakt behövs.
Under 2013-2014 jobbar jag även köpcentrum runt om i Stor-Stockholm och det är något jag trivs riktigt bra med.
Dessutom är det bara dagar och tidiga kvällar vilket var riktigt kul.
Sommaren 2015 innefattar även semester som avnjöts i Jämtland men det blev en resa till Småland och frugans släkt och föräldrar och när man ändå är där nere så gör vi en resa till Ullared och varuhuset för lite shopping vilket vi faktiskt gör 2 gånger under 2015. 
Dock slår tragedin till och jag får beskedet att en av mina absolut närmaste vänner går bort i en hjärnblödning / stroke (Sommaren 2015) endast 42 år gammal och efterlämnar fru och 3 barn efter sig.
Som om inte detta vore toppen av tragedin detta år avlider även en annan bekant i blodcancer och efter dessa 2 bortgångar så plågas jag av saknad av dessa mycket härliga personer som jag alltid kommer sakna.

 

Share

Post traumatiskt stress syndrom PTSD

Då har det hunnit bli 4 inlägg efter att bloggen togs upp och dessa kan du ta del av längre ner.
Då var vi framme vid den berömda ryggsäcken vi alla bär på som jag vill kalla “Livets ryggsäck” där lägger man allt man man är med om ända från barndomen, Problemet med mig är att jag inte tömmer den på vägen genom livet utan mer fyller den allt eftersom vilket tillslut blir en börda att bära.
För mig kom den bördan under 2014 vilket blev för mycket så jag blev tvungen att söka kontakt med sjukvård där det snabbt konstaterandes att jag faktiskt hade drabbats av det psykiska åkomman som kallas “PTSD = post traumatiskt stress syndrom

För mig var det jobbigt att hantera och svårt dessutom, Det ledde till samtal med psykolog samt massa tabletter som framförallt gjorde att jag slapp mycket mardrömmar och fick sova.
Det var till och med så att jag fick ångest att ha folk omkring mig och mådde bäst när jag fick vara innanför väggarna hemma men allt eftersom tiden gick lärde jag mig att hantera problematiken och bemästra situationer samt samtalen hos kurator var en bidragande orsak till att jag tillslut kom på rätt köl igen.
Det tog minst sagt tid ca 12 månader men hade det inte fått ta tid så hade jag inte tagit mig ur det, dessutom hade jag mycket som behövde komma ut från barndomen till allvarliga skador jag fått i jobbet och situationer jag varit i.
Idag (Februari-2017) är tillvaron som om aldrig sjukdomen har inträffat bara minnena efter hur det var finns kvar.

Inom kort nytt inlägg för att komma ikapp till dags datum så snart det är möjligt.

 

Share

Person under tåg!

I början på 2013 gör jag en av många pass på dagtid i Tunnelbanan och denna dag är en dag som kommer sätta spår hos mig detta av flera orsaker och den stora orsaken till det är att jag aldrig “Tömt livets ryggsäck” vilket därmed satte djupa spår i mig på grund av just de starka händelserna.
Denna dag som många andra börjar med att jag är bilburen med kollega och nästan 1 timme efter pass start av dagen så inkommer det ett larm om en person under tåg vid en av Stockholms tunnelbanestationer i city.
Vi är på plats efter endast ett fåtal minuter då vi befann oss i närheten.
Vi anländer i samma stund som räddningstjänsten och Polisen och vi tar oss ner på perrongen och ber allmänheten att lämna stationen omedelbart.
När vi kommer ner på perrongen kan vi direkt konstatera att läget är skarpt och vi har en incident där en person (Kvinnlig) hamnat under tåget och nu startar arbetet med att utrymma perrong samt ta hand om föraren.
Trafikledningen är även dom snabbt på plats och dem jobbar snabbt med att stänga av strömmen samt säkra upp strömskenan.
Räddningstjänsten jobbar snabbt och personen under tåget kan snabbt tas omhand.
När denna tas upp på perrongen så har denne förlorat en kroppsdel som tas omhand och placeras på båren och filtar läggs över för att täcka personen samt kroppsdelen som kapats av tågets hjul.
Läkaren på plats ber om hjälp med att bära hans läkarväska samt se till så inte filtar blåser av personen när vi tar oss upp för rulltrappan och vidare ut till ambulansen.
Saken var att vinden blåste på bra i rulltrappan (Korsdrag) vilket gör att den förlorade kroppsdelen blottas för mig vilket jag inte hade räknat med.
Denna upplevelse med alla detaljer jag inte vidare kan gå in på gör att detta var en händelse som berörde mig starkt.

Några timmar senare:

Klockan är ca 14:15 samma dag och larmet inkommer om “Person under tåg” från en pendeltågsstation i södra Stockholm där det ska ha inträffat en dödsolycka med en person som av okänd anledning har hamnat under pendeltåget.
När vi kommer fram upprepas samma förlopp, Vi ska bistå polis med utrymning samt avspärrning av området.
Räddningstjänsten tar på sig utrustning (Vita skyddskläder) och en grepptång likt den som kommuner använder till sina parkarbetare för att plocka skräp vilket var en underlig syn, Dem arbetar metodiskt och noggrant då detta är en person som släppats med under tåget en ganska lång sträcka “150 meter” var den sträcka personens kropp låg utspridd i bitar.
Att bevittna denna typ av räddningstjänstens arbete är både imponerande men man inte förhindra att man inte påverkas starkt av denna typ av jobb då detta har hört till ovanligheterna för min del under den tiden jag var och jobbade i SL-Trafiken men denna dag hade jag totalt 3 såna här händelser varvid den sista var en ung kille som med flit försökte ta sitt liv men som misslyckades rejält och togs omhand av fick omdelbar hjälp.

Det som stör mig mest när det kommer till krishantering och bearbetning av såna här händelser är att efter händelsen med pendeltåget så sammanstrålar sjukvård, polis & räddningstjänsten där dem samtalar med varann och dem hörs säga “Vi ses för debriefing där och där” Då tänkte jag direkt att “Vi då?”
Men nej du! Vi är privatanställda och då är det arbetsgivarens uppgift fast vi är förordnande av Polismyndigheten och vi lyder under den enskilde polismans order samt står under tillsyn av myndigheten.
Men ansvaret för oss vid såna här händelser vill dem inte ha med oss att göra men som sagt detta är nackdelen att Ordningsvakter är privatanställda.
Finns mycket mer att säga om dessa händelser men jag avstår både av sekretesskäl samt mängden text det skulle kunna bli.

Med dessa ord så får jag tacka för att du tagit del av detta inlägg och många mer kommer fyllas på med inlägg som rör tiden före 2016 detta då denna blogg nu återupptagits igen.

slutet på en era – Civil väktare

Efter 22 år (2012)  inom säkerhetsbranschen och då under många år av dessa 22 har jag jobbat civilt i jakten på att förhindra och avbryta samt ingripa vid stölder och snatterier i butik och handelsmiljö.
Det är med lite sorg jag tackar mina arbetsgivare och arbetskamrater jag haft genom åren som gjort att man har älskat den delen av jobbet men det var dags för mig den 1 November 2012 att lämna detta och gå vidare i livet om det är det jag nu gjort. 😉

I och med att jag för gott lämnar den civila delen av jobbet bakom mig tar jag åter på mig uniformen (Ordningsvaktsuniform) och kliver ner i tunnelbanan på heltid.
När jag börjar min tjänst där nere får jag chansen att stifta bekantskap med två nya kollegor som efter en kort stund blir en fast kollega och tillsammans medverkar vi till att upprätthålla ordningen i SL-Trafiken

Dock kommer denna tjänst att innebära en hel del påfrestningar på psyket vilket jag i nästa inlägg ska redogöra för och vilka konsekvenser det fick.
Utan att säga för mycket finns det ingredienser som rör tragiska livsöden och mycket andra hemskheter.
Det inlägget kommer att vara delvis spartanskt eftersom fortfarande finns det en tystnadsplikt jag måste ta hänsyn till men i det stora hela får du en dela mina upplevelser över vad som kan hända en vanlig vardag i Stockholms SL trafik.

På återhörande.

Share

Då var det dags……

Det var inte igår jag skrev något i min blogg.
Nu tänkte jag ta tag i det igen och denna gång ska det bli på allvar och frekvent postande eftersom jag har en del att säga 😉
Det har hänt en hel del sedan sist om man uttrycker sig försiktigt.
Jag kommer att uppdatera bloggen med vad som hänt sedan sist och vad som händer fortlöpande samt massa nya intressanta saker för det råder ingen brist på uppdateringar nu framöver.

Jag börjar med att meddela att bloggen har fått nytt enklare utseende men det kommer bli ändring på det med eftersom jag kommer att investera lite pengar för att kunna fixa till denna blogg efter hur jag vill att den ska fungera samt se ut.

Så välkommen ska du nya besökare vara och till dig som besökt den tidigare så vill jag säga att du är hjärtligt välkommen att följa mig här igen.
Återkommer med ett historiskt inlägg vad som hänt tillbaka i tiden sedan jag sist postade.

Share

Fortutbildning för ordningsvakt

Denna vecka under Tisdag, Onsdag & Torsdag genomgick jag den obligatoriska fortutbildningen alla Ordningsvakter i Sverige måste göra varje tredje år om man vill fortsätta jobba med detta.
Fortutbildningen görs för att säkra att varje Ordningsvakt har koll på den lagstiftning som man jobbar med, Det är polisiära begränsade befogenheter och det är bra att det finns begränsning på dessa befogenheter eftersom ju fler befogenheter du har desto större risk att man riskerar åtal för tjänstefel.

Man repeterar alla lagar och förordningar som styr ordningsvaktens arbete och även saker som stresshantering och konflikthantering diskuteras, Men man repeterar även självskydd som greppteknik och handhavande av handfängsel samt batongteknik en hel dag, sista dagen är det mer juridik och även ett prov som man måste göra för att säkerställa kunskaperna hos varje ordningsvakt.

Jag tyckte det var fantastiskt roligt och ser redan fram emot nästa fortbildning igen då dem ger väldigt mycket att reflektera och fundera på tills nästa gång.

Instruktörerna är grymt bra och man märker att dem verkligen vill hjälpa oss göra ett så bra jobb som möjligt och att vi jobbar rätt med den lagstiftning vi har till vårat förfogande.

Jag tackar Stockholmspolisen för dessa dagar och gruppen på OTI som gör ett kanonjobb, Visst det finns mer att säga om detta jobb och utbildningar och fortbildningar men det får bli en annan gång.

Share

Snattari-Stöld-Gripande

Under alla år jag jobbat som Civil väktare i butiksmiljö så har man alltid tankar inför gripandet av personen som stulit eller snattat varor, Denna del av jobbet är även den farligaste delen av alla delar detta då ingen situation är den andra lik och varje ingripande är speciellt på väldigt många sätt.
Många gånger behöver en konfrontation inte alltid leda till ett gripande då det finns möjligheter att även ge tillsägelse för mindre saker som tex när en person stoppar på sig ett antal såna där genomskinliga platspåsar avsedda för frukt & grönt eller potatis etc.
Det finns dem som ibland bara tar en 10-20 såna påsar, Då brukar jag ge tillsägelse och be dem återlämna dessa till butiken igen.
Men sen har vi alla dessa situationer när vi ska gripa då det är detta jag kommer fokusera på i detta inlägg.

Gripande av barn under 15 år en så kallad “LUL” som står för Lagen om unga lagöverträdare, Dessa är inte några man behöver oroa sig för att dem kommer använda våld, Visst det finns händelser från även så unga som använder våld vid gripande men det har varit extremt sällsynt genom alla år jag jobbat i butiker.
Gripande av barn över 15 men under 18 “Ej vuxen men straffmyndig, Här är det betydligt vanligare att mötas av våld dock inte heller vanligt men det sker oftare att dessa personer använder våld än dem under 15 år, Och till 98 % av fallen är det killar som står för flyktförsöken, Utövat våld i form av sparkar, slag, armbågar med mera.
Personer under 15 år är oftast intresserade av olika former av godis när dem tillgriper varor som dem inte betalar för, Personer över 15 men inte fyllda 18 gäller samma sak men här tillkommer förutom godis ofta varor som energidrycker eller andra former av sportdrycker men även alkohol som öl och cider är vanligt förekommande snatteri varor.
Här kan man säga att 7 av 10 som snattar är killar och att det snattas i grupp är vanligt när en skola finns i närheten av butik, Tjejer tillgriper oftast samma sak som killar men dem tillgriper även varor från finkem där artiklar som deo, shampoo, tandkräm eller andra likande varor finns, Men även Naturgodis står högt på listan för tjejer som dem stjäl.

Personer över 18 år oavsett samhällsklass stjäl alla förekommande varor i aktuell butik det som är vanligt bland narkomaner och alkoholister är till exempel färdigmat som nygrillad kyckling eller sallader men varor som tonfisk eller andra konserver ligger högt på listan över vad den typen av personer tillgriper i butik.
Kvinnor och män stjäl oftast samma typ av varor och inga varor är fria från att stjälas utan alla varugrupper ingår hos vuxna personer många använder oftast påsar, väskor, drabanter, ryggsäckar eller såna fickor i jackor eller innanför jacka eller byxa.
På sommaren är det oftare folk som stjäler använder ovan nämnda medhavda väskor etc då folk är mer lättklädda.
Våldet som man kan mötas av från vanligt folk är att dem sätter sig till motvärn eller försöker slänga ifrån sig varan eller varorna.
Personer från alla samhällsklasser stjäl varor så är det bara och har alltid varit, Allt från högt uppsatta politiker och myndighetspersoner till vanliga Svensson.
Alla som stjäl har en sak gemensamt med varann, 99 % av alla har ett speciellt beteende som gör att dem märks, Jag kommer inte skriva om detaljer på vad som utmärker en person som inte tänker betala för sina varor från en som är hederlig och betalar alltid.

När vi kommer till ligor eller dem som är proffs på detta och har det som levebröd och stjäl för stora summor så skiljer deras  “Modus Operandi – “tillvägagångssätt” ” ett helt annat än alla andra vanliga snattare.
På grund av min extremt långa erfarenhet så vill jag inte ge mer noggranna detaljer på hur man ser att en stortjuv eller en liga eller grupp av personer har för avsikt att stjäla stora mängder varor tex kött i allmänhet, Chocklad kakor eller andra lättsålda varor då detta är en yrkesstolthet jag har som gör att jag lätt kan se när dessa personer är på gång att göra sig skyldig till en större omfattande stöld.
Våldet från den här typen av personer är det farligaste då dem absolut saknar alla former av spärrar när det kommer till vilket våld dem är villiga att göra sig skyldiga till när dem möts av personal eller civila väktare i butik, Dem går så långt att dem hellre gör sig skyldiga till rån i motvärnsfallet än att bara åka fast för stöld, Rån i Motvärnsfallet är när en gärningsman använder kraftigt våld för att komma undan med varorna denne tillgripit.
Personligen har jag fått fingrar avbrutna i denna situation, Blivit hotad med kniv åtskilliga gånger samt möts av mycket våldsamt beteende från gärningsmannen.

Personer 65+ är också en grupp i samhället som ofta ger förklaring när dem åker fast för snatteri att dem har mycket ont om pengar och behöver spara på sin pension, Jag kan förstå missbrukaren och pensionären när det kommer till att dem stjäl varor för att kunna ha mat för dagen men fortfarande är det inget jag accepterar men har all förståelse i världen för tanken.
Att få förklaring som att jag har inget kundkort som andra har och dem får rabatter men det får inte jag, Därför snattar jag så jag får rabatt jag med, Detta är resonemang jag aldrig kan förstå och än mindre förstå hur personen är funtad.

Bedrägligt beteende är ett brott som ofta är aktuellt i butiker och som civila väktare ibland griper personer för och ett exempel på en sådan händelse kan vara att en person som tar en påse för lösviktsgodis och plockar naturgodis för 14,90 hg och därefter lägger lite vanligt lösviktsgodis ovanpå naturgodiset “Lösviktsgodis är mycket billigare en ett hekto naturgodis.

Den farligaste delen i att konfrontera en snattare eller vid en stöld är just när man närmar sig personen och ska legitimera sig för denne, Det är då personen i fråga beslutar sig för att slåss, göra motstånd, dra kniv eller annat som kan skapa våld från gärningsmannen.

Därför måste man alltid vara beredd och agera kraftfullt när man bemöts med våld eller hot om våld, Att vid flyktfara eller flyktrisk, hot om våld använda sig av handfängsel.
Under mina 22 år som väktare och mestadels av tiden i handelsmiljö civilt så har man gripit tusentals personer och mestadels är alla lugna och följer med frivilligt till kontor eller lager men så finns det den lilla skaran som inte gör det utan ska göra en stor sak av ett snatteri som oftast bara leder till böter vilket gör att dem direkt använder sig av våld för att slita sig fria, börja hota eller drar nån form av vapen.

Jag avrundar nu detta inlägg på bloggen men återkommer mycket snart med ännu ett inlägg, Vad det kommer handla om får vi se.

Share

Händer mycket nu

Förra veckan var ganska rörig men ändå händelserik, Förra måndagen var jag på internutbildning på mitt nya jobb inför jobbet i Tunnelbanan och det var en riktigt bra internutbildning som gav mycket matnyttigt inför nya jobbet,
Veckan fortsatte med att vi fick åka snabbt ner till Småland då Carinas far drabbats av en olycka och skadats allvarligt så vi åkte snabbt ner till Linköping och sjukhuset där vi träffade hennes far som hade fått en hjärnblödning av fallet han var med om och dessutom legat i respirator, Dock återhämtade han sig snabbt och kopplades bort från den snabbt.

Efter besöket på sjukhuset så fortsatte vi ner till Småland till Carinas mamma och hälsade på henne under onsdagen men vi kunde inte stanna eftersom jag måste tillbaka till jobbet så vi åkte snabbt hem igen, Fredagen gick till att prova ut nya Ordningsvakts uniformen då jag skulle jobba i Tunnelbanan under lördagen och söndagen.
Jobbet i tunnelbanan är på 11-12 timmar per dag och jag jobbar från 06:00 till 18:00 och både lördagen och söndagen bjöd på massa händelser som jag och kollegan löste på bara bra sätt och denna första helg kändes helt rätt så nu ser jag fram emot ännu en helg där.
Jag har resten av denna månad kvar på det civila jobbet i butiker innan jag helt övergår från första November och jobbar heltid och dagtid i Tunnelbanan, Jag ser fram emot detta jobb och tror att det kommer berika mitt arbetsliv mer än någonsin tidigare.
Denna vecka 17-19 Oktober är det butiksarbete som gäller och helgen som sagt åter ner i kollektivtrafiken.

Share

Förändringar i arbetslivet

Får nog börja med att be om ursäkt då det var länge sedan nu jag uppdaterade denna blogg men jag vill påstå att det varit minst sagt mycket den senaste tiden sedan senaste blogginlägget.
Frugan blev väldigt sjuk i akut bihåleinflammation som pågår fortfarande fast det gått nästan en månad sedan det upptäcktes.
Hon har varit och blivit spolad och ätit penicillin i snart en månad samt ett gäng smärtstillande samt en del andra mediciner på grund av denna sjukdom.

Själv har jag haft en del funderade att göra när det kommer till mitt arbete inom säkerhetsbranschen och under den gångna månaden har jag nu fattat beslutet att fortsätta med detta yrke, Dock lämnar jag väktarjobbet helt, Krog jobbet är något jag dramatiskt drar ner på och endast kommer jobba med någon gång ibland.

Vad ska jag göra istället kanske du funderar på och jag vill ta detta tillfälle i akt att meddela att jag har varit nyfiken på en mer utmanande arbetsuppgift och då som renodlad Ordningsvakt och ta bort väktarjobbet, Jag har därför sökt mig till ett företag som har ordningsvakter i Stockholms lokaltrafik “SL” detta innebär att jag i fortsättningen nu kommer jobba i Tunnelbanan, Jag har viss erfarenhet genom åren från detta men det var väldigt länge sedan jag hade det och tiderna förändras och jag vill nu jobba i en mer utmanande miljö och det får man nog påstå att detta kommer bli.

Jag vet att du läst detta tidigare och att jag sagt att jag ska uppdatera bloggen oftare men nu har jag bestämt mig för att verkligen göra detta och därmed kommer jag kämpa för att göra minst två inlägg per vecka, Jag har till och med tänkt att eventuellt göra mindre inlägg men då kommer bloggen uppdateras dagligen.

Jag kommer jobba heltid i Tunnelbanan och dagtid mestadels, Visst får jag chansen att ta lite extra pass och då på nattetid så kommer jag givetvis inte tacka nej till detta.

Jag kommer snart göra ett inlägg om hur jag ser på ordet service och vad det betyder för mig, Detta ord har en ofantlig stor betydelse både privat och i arbetet för mig.

Share

Eventuella förändrar i arbetet!

Det har varit mycket den sista tiden både privat och inom jobbet, Om vi börjar med privatlivet har frugan varit väldigt dålig då hon drabbades av akut bihåleinflammation där dem fick lov att gå med nål via näsan och sticka hål in i bilhålan för att kunna spola rent och släppa på det tryck som fanns i ansiktets högra del.
Nu äts det penicillin och hon börjar sakta bli frisk igen, Förutom detta har jag drabbats av det värsta tänkbara med bilen, I måndags rasade växellådan på bilen vilket medförde att jag inte kunde ta mig till jobbet och att snabbt lösa detta gick inte då det kostar en del att byta låda och framför allt köpa in en begagnad låda för att sedan byta den, Ekonomin tillåter inte mig att ordna detta just nu varför jag ställt av bilen tillsvidare så får vi se när det finns pengar att åtgärda detta.
Jag har sedan en tid funderat på hur jag ska göra när det kommer till arbete och om jag ska fortsätta arbeta med det jag sedan så många år sysslat med, Och i och med att alternativen just nu är få och jag inte alls kan komma på vad jag ska pyssla med istället så har jag bestämt mig för att fortsätta jobba med det jag gör ett tag till och därmed så är det dags för fortbildning på Ordningsvakten under hösten och i och med detta har jag börjat fundera på att lämna det civila jobbet bakom mig och söka mig till andra arbetsuppgifter och annat företag, Vad det blir är än så länge osäkert, Även jobbet på krogen är något som lider mot sitt slut då detta är den näst sista helgen jag gör på det stället jag jobbat på alla helger det senaste halvåret.
Jag får se vad som händer när det kommer till Ordningsvakts arbetet om krogen är något jag ska fortsätta med eller inte men om jag ska göra det måste jag hitta nytt ställe ganska fort.
Får jag erbjudande från ett bevakningsföretag att komma in och köra Ordningsvakts jobb åt dem lär jag nog helt lägga bort krogen och dessutom lär jag lämna mitt civila arbete helt.
Just nu hänger det mesta i luften men till nästa vecka bör jag ha fått mer besked om eventuellt nytt arbete.

Tillsvidare fortsätter allt och rulla på i vanlig ordning.

Share

Ordningsvaktens vardag

Ibland händer det att Ordningsvakter hamnar i situationer där vi tvingas ingripa och där hot om våld eller andra mycket farliga situationer kan uppstå och ibland faktiskt gör det också.
Nedan finner du ett par händelser och det faktum att Ordningsvakter filmas av allmänheten är oerhört bra för oss då vi kan använda oss av deras filmer i rättegångar.
Till er som filmar Ordningsvakter och Polis fortsätt med det men håll er på avstånd.

Den 26-årige kroggästen portades efter bråk på nattklubben Spy bar vid Stureplan.
När han sedan återvände misstänks han ha försökt döda en av ordningsvakterna.

Ordningsvakt angrips

Du kan läsa hela artikeln på Aftonbladet, Här är en mycket farlig situation som faktiskt vi ordningsvakter kan utsättas för och här är det frågan om att oskadliggöra angriparen, Hur skulle du agera om det var du som utsattes för denna typ av angrepp, För egen del så skulle jag se det som en situation där det skulle vara svårt att besinna sig som hotad ordningsvakt.
Frågan är hur mycket våld som myndighetsperson man skulle ha använt sig av här mot denna angripare.
Läs artikeln och kommentera gärna detta inlägg, Händelsen utspelade sig utanför Spy-bar den 16 Augusti-2012 då Ordningsvakten var på väg att lämna sitt arbete, Gärningsmannen väntar här alltså in Ordningsvakten tills han kommer ut och syftet är nog inte att skrämmas då han attackerar vakten med denna kniv.

Det gäller att vara uppmärksam på omgivningen även när man lämnar sin arbetsplats, Det är inte heller bara i krog miljön det är farligt att jobba stundtals utan även miljöer som centrum anläggningar och kollektivtrafiken kan stundtals bjuda på många farliga situationer.

Share

Fortsätta eller inte-Del 2

Då var det snart dags för mig att göra fortbildningen för att få fortsätta jobba som Ordningsvakt, Pengarna är inbetalda 2252 kr för att göra två dagars teori samt en dags självskydd.
Själva förordnandet kostar 700 kr och det måste ordnas innan mitt nuvarande går ut, Nu har det kommit så långt att jag på allvar funderar på att lägga ner detta arbete och innan denna månad är slut måste jag bestämma mig då fortbildningen annars blir bindande, Jag kan således få tillbaka pengarna för fortbildningen och lämna in brickorna och tacka för mig som ordningsvakt efter snart 12 år.
Varför funderar jag på detta kanske du undrar, Jo det är av mängder med skäl jag överväger detta och en av dem är att jag börjar fundera på vad jag ska göra i framtiden, Jag är så pass gammal att jag inte kan vänta med att fundera på framtiden då det kommer bli allt svårare för mig att byta jobb om jag fortsätter med detta ytterliggare en tre års period.

Sen har vi det här med nya Ordningsvakts uniformen (Se bild nedan)

Nya OV-Uniformen

 

Alla Ordningsvakter i Sverige ska bära nya uniformen från och med den 1/12-2012, Dock finns den även i Kostym modell och den ser riktigt illa ut, Färg nyanserna är ett fruktansvärda, Jag känner att det inte finns en chans att jag tar på mig kostymen och ställer mig på en natt klubb och jobbar, Jag kan inte acceptera den tanken, Dem som tog fram denna och inte diskuterade med övriga Ordningsvakter i Sverige är ett hån och en ren förolämpning mot oss alla andra.
Två personer har fått tillsammans med Polisen utarbeta denna uniform som nu blir verklighet för alla oss, Jag kan även se att enormt många krögare kommer motsätta sig att dennes Ordningsvakter kommer i basuniform (Bild ovan) och jobbar på den enskilda krogen där krögaren vill att alla som jobbar hos honom ska bära kostymen, i och med att vi oftast får betala den själv (Kostymen) vad händer den dagen du går i marken med en person som är våldsam och byxorna går sönder, Vem betalar ett nytt par, Knappast krogen du kanske hoppat in på för kvällen, Många av oss tar ju extrapass på ett ställe och händer det något med våra nya kläder tror jag inte den enskilde krögaren är villig att hosta upp ca 800 för ett par nya byxor.
Ska man jobba framöver gäller det att vara anställd av en krögare / företag som tar sitt ansvar om man jobbar fast för denne, Men jag ser väldigt många problem med detta och skulle jag nu fortsätta i detta yrke så kommer jag nog lägga pengarna på insats byxan tillsammans med en skjorta, Pike tröja, Natotröja, Vill sen inte krögaren ha mig där så får det bli hans förlust.
För jag kan inte se mig investera i kostym byxorna som väldigt lätt kanske spricker, förstörs vid ett ingripande i tjänst.

En av chefer på nuvarande företaget har prompt sagt åt mig att göra fortbildningen för att därefter kunna ta ställning till om jag vill fortsätta jobba eller endast hoppa in varannan helg eller liknande, Jag kan tycka det är meningslöst att göra fortbildningen om man är 100 % säker på att sluta som OV.
Men om man inte gör den förlorar man möjligheten att jobba och göra om hela OV utbildningen skulle aldrig någonsin komma på tal eftersom det kostar rejält mycket pengar, Så man måste vara absolut 100 % säker oavsett beslut.
När jag skriver detta och tänker efter under detta inlägg känns det som att man kanske dock ska trots allt göra fortbildningen etc och därefter får vi se vad som händer.
Jag har i och med tankarna på att lämna ov jobbet även tänkt lämna jobbet som Väktare (Jobbar just nu civilt i butiker)
Känner att ska jag fortsätta kanske en ny omgång till ett större företag där jag jobbar med ren Ordningshållning kan vara värt att fundera på och släppa väktarjobbet helt och lägga fokus på en heltids tjänst som ordningsvakt är bättre.

Jag funderar vidare och denna helg är det näst sista helgen på stället jag jobbat på det senaste halvåret.

Share

Fortsätta eller inte-Del 1

Under de år jag jobbat som Ordningsvakt så har jag hunnit med en hel del olika typer av arbete, Jag har till åren jobbat mest inom krog och då mestadels inomhus där jag fungerar som bäst, Att jobba i dörren har aldrig varit något för mig, Jag har genom åren även jobbat på mycket festivaler & andra former av tillställningar men även Centrumanläggningar åt ett företag där jag verkligen trivdes med kollegorna men desto mindre med företaget som jag upplevde att systematiskt “Köra” med sina anställda, Deras behovspol av behovsanställda var fem gånger större än de som var fast anställda, Det var något som många fackligt aktiva motsatte sig starkt, Jag gillade inte företagsledningen av många fler skäl som jag inte anser är nödvändigt att skriva mer om här men det är inget företag jag skulle rekommendera mina kollegor som tänkt byta företag.
Sen finns det kollegor som jag inte heller är allt för förtjust i, I mina ögon borde dem plockas bort och jag hoppas med tiden att Polisen som utbildar och fortutbildar Ordningsvakter i Sverige blir bättre på att selektera bort dem som vill och envisas med att jobba i en gråzon.
Men mestadels är alla kollegor jag mött genom åren underbara, De senaste 6 månaderna har jag jobbat på ett företag som sysslar mestadels med Ordningsvakter till krogar och vi lyckades ta ett ställe i närheten av Stureplan i Stockholm och jag har verkligen lagt ner min stjäl och mitt hjärta i det stället, Jag jobbade alla studentskivor och helger förutom nån enstaka, Jag har chefer som ser och bedömer mitt arbete och tycker jag gör ett väldigt bra arbete när jag är på jobbet och jag kan med lite distans själv se att jag uppskattas och respekteras oerhört av gästerna.
Dem kramas och berömmer mig för att inte vara som andra Ordningsvakter, Jag har hjärtat på rätt ställe och behandlar varje enskild individ hjärtligt och vänligt.
Jag älskar ju att träffa andra människor och gillar allt vad ordet Service står för, Jag klappas om på krogen och gästerna blir glada att se en ordningsvakt som ler och alltid är positiv helg efter helg.
Jag utför ren och skör service men ibland händer det att någon blir allt för full eller råkar i tjafs med annan person eller på annat sätt sätter sig i en situation som gör att jag tvingas ingripa mot.
Att få nedlåtande ord kastade mot en är aldrig kul, Jag brukar ta mig tid att prata med folk jag avvisar från krogen med stöd av alkohollagen samt ordningslagen etc
Dock tar jag mestadels aldrig åt mig, Visst de händer att jag tröttnar på folk som beter sig illa mot mig och då måste jag utföra mitt arbete som myndighetsperson på ett professionellt sätt.
Ibland säger jag tex att vad skulle du tycka om att jag kom till ditt arbete och kallade dig diverse saker eller sa att du är värdelös på ditt arbete. inte många som skulle vilja höra sådant.

Nu är det så att krögaren har sagt upp företaget & oss vakter som jobbar åt företaget med anledning att vi är för dyra som jag uppfattar det, Nog borde väl några tio-kronor dyrare per timme vara värt att betala för att på proffsiga vakter än att sänka sig till en längre summa på som sagt några enstaka tior per timme och få sämre vakter som dessutom inte vare sig personal eller gäster känner sig nöjda med.
Jag är övertygad om att det kommer bita dem i arslet inom kort, Jag gör alltså mina sista två helger på detta ställe nu i September 2012 varför det nu blir aktuellt att se sig om efter nytt ställe att jobba på under helgerna, Detta kommer med stor sannolikt innebära att jag inte längre kommer arbeta på det företag jag tillhört sedan våren 2011 när det kommer till jobbet som Ordningsvakt på krogen.
Jag funderar på att söka mig till något bevakningsföretag som har ordningsvakter i centrum eller liknande så snart som möjligt, Men ska jag vara riktigt ärlig har jag funderat på att lämna detta arbete helt efter de 22 år jag jobbat inom bevakningsranchen som Väktare & Ordningsvakt.
En annan anledning till att jag funderar på att sluta är att från och med den första December tvingas även jag liksom många med mig att bära den nya fruktansvärda Ordningsvakts uniformen som du säkert sett vid något tillfälle.
Jag tror fortfarande att många OV som jobbat länge funderar på samma sak som mig, Det kostar oss många 1000 tals kronor att köpa uniform då dem som jobbar på krogen inte får uniform från sin arbetsgivare.

Dem vanliga bevakningsföretagen tillhandahåller dock uniformen till sina anställda, För nya ordningsvakter är det värre då först utbildningen ska betalas på ca 12,000. Diverse utrustning kostar flera tusen, Nya uniformen kostar ca 4000 per uppsättning, Finns kostym samt bas uniform, sen tillkommer fortbildning vart tredje år på 2300 plus en ny ansökan om förordnande på 700 kr.

Det är stora pengar många av oss måste lägga ut själva.

Share

Läs bloggen i mobilen

För er som missat denna information så kan jag meddela att det numera går utmärkt att läsa bloggen via mobil eller surfplatta då bloggen är anpassad för dessa numera.
På återseende snart då jag kommer med ett nytt färskt inlägg som rör jobbet och den senaste tidens händelseutveckling.

Share

Förra veckan och dess sysslor

2012-08-03

Jag har inte uppdaterat bloggen nu på en vecka men veckan som varit har varit fullspäckad med alla dess olika åtaganden.
Veckan började med arbete både i butiker (Civil spaning) och Ordningshållning både mitt i veckan och helgen som gått.
Det civila jobbet bjöd på några grip av olika personer som tog varor utan att betala för sig, Allt från en 12 årig flicka som stal energiburkar till 16 årig kille som gjorde sig skyldig till stöld, Dessutom hade en en preppad ryggsäck som var uppskuren i ryggen för att lättare stoppa på sig varor.
Senare under förra veckan skulle jag gripa en narkoman som skulle ta diverse varor, Han bjöd på motstånd och försökte dessutom fly, Den mannen tvingade mig att belägga han med handfängsel , Polisen var snabbt på plats och tog över gripet och jag kunde fortsätta jobba vidare på jakt efter nästa tjuv.
Mitt i förra veckan var det en ny klubbkväll på krogen som jag jobbade på och kvällen förlöpte utan några incidenter.
I fredags var det däremot betydligt stökigare, Våldsam ung man gjorde utfall i samband med att han skulle tas med ut från krogen, Mannen gjorde ett mindre utfall mot mig och jag tvingades använda viss fysisk kraft för att få ut han från platsen.
Mannen fortsatte ställa till problem utanför, Dock såg Polis vad som pågick och kunde snabbt ta hand om killen och la på han fängsel, Polis kom till mig och ville veta vad jag ville göra med denna unga man, Jag bad dem avlägsna honom från platsen.
Så här fortsatte kvällen hela tiden till stängning, Det var stökigt från öppning till stängning mer eller mindre.

Hela helgen bjöd på datorarbete åt bekanta, Inte mindre än 3 datorer och en installation av trådlös nätverksskrivare gjordes, Det tog 16 timmar av min tid att ordna dessa datorer åt dessa bekanta, Dem oerhört tacksamma för detta.
Fick även in en dator tillhörande en Ordningsvakts kollega som enligt henne var mer eller mindre helt paj lyckades jag fixa till i fabriksnytt tillstånd och även hon tacksam för hjälpen.
Det var en tuff vecka som gått och inte blev den bättre när jag fick tråkiga nyheter rörande mitt Ordningsvakts arbete som jag kommer skriva mer om i slutet på denna månad.

Denna vecka består av möte på jobbet, Jobba både civilt och på krogen, Förutom detta så lär det väl hända en del annat.
Ha en bra vecka.

Share

Tjuvar & Våldsverkare

Den här veckan började med att spana efter tjuvar i butik, Jag fann som vanligt i Västerort en far & son i full färd med att stoppa på sig ett gäng varor, Pappan valde ut sakerna och sonen bar korgen samt hjälpte pappan med att täcka / skymma när pappan tog upp varorna från korgen och stoppade på sig dessa.
När jag griper dem båda vid entren till butiken och tar med dem till kontoret ger jag han beröm för att tillvägagångssättet var extremt bra gjort och risken för upptäckt var minimal, Han svarar, sluta larva dig “Jag är svartskalle och zigenare”
Jag blev lite ställd över hans sätt att se på sig själv, Jag informerade honom att jag vare sig dömer eller ser ner på honom för det, Dock ville han prata av sig och förklara hur jobbigt det är att vara det han är och hur folk resonerar kring dem, Det finns en anledning till varför han och sonen stal varor och det är den klassiska anledningen och orsaken.
Lever på sociala myndigheter och har inga pengar, Dem pengar som kommer in räcker inte till helt enkelt.

Väldigt ofta är detta anledningen till att folk tillgriper varor men som jag sagt förr så skiljer sig orsakerna ändå beroende på ålder bland annat då ungdomar inte har den anledningen oftast att det saknas pengar utan mer för spänning och utmaning, Detta tillsammans med att dem tycker det är tufft och coolt i många fall.

Så här har veckan hittills pågått, Mitt i veckan var det även dags för jobb på krogen vilket resulterade i en mycket våldsam person som satte sig till kraftfullt motstånd mot mig och mina kollegor, Personen skulle avvisas på grund av fylla men vägrade lämna, Försökte slå en flaska i mitt ansikte som jag dock parerade och avvärjde, Dock hällde han ut öl över mig men det får man ta.
Personen lades ner på marken av kollegor men han gav inte upp utan hamnade på sidan och fick till en svep spark mot min fot som dock inte lyckades, Jag tag tag i hans ben och la ett benlås på honom, Han belades med handfängsel och Polis tillkallades.
Mannen var extremt hotfull och fortsatte sitt våldsamma beteende trots att han hade fängsel på sig.

Nu är det löningshelg och dags för mig att jobba krog igen, Vi får se hur denna helg avlöper, Jag misstänker att det blir mycket folk och en hel del att göra.

Ett gott råd till er tjuvar och våldsverkare, Blir du gripen för snatteri eller stöld gör det inte värre genom motstånd eller liknande, och till er som går på krogen och dricker er berusade, Lyssna på vad Ordningsvakten säger annars kan det bli så mycket värre och du riskerar även dra på dig ett åtal för våld / hot mot tjänsteman etc.

Våld eller hot mot tjänsteman innebär i svensk rätt (brottsbalken 17 kap 1 §) misshandel eller olaga hot förövad mot polismanordningsvakt eller annan som utövar myndighet, om brottet motiveras av brottsoffrets tjänsteställning.

I Brottsbalkens 17 kapitel framgår att

1 § Den som med våld eller hot om våld förgriper sig på någon i hans myndighetsutövning eller för att tvinga honom till eller hindra honom från åtgärd däri eller hämnas för sådan åtgärd, dömes för våld eller hot mot tjänsteman till fängelse i högst fyra år eller, om brottet är ringa, till böter eller fängelse i högst sex månader. Det samma skall gälla, om någon sålunda förgriper sig mot den som tidigare har utövat myndighet för vad denne däri gjort eller underlåtit.
Share