Butikskontrollant – Med livet som insats

Efter att ha arbetat som väktare i mer än 20 år och som ordningsvakt i snart 12 år så måste jag säga att det verkligen inte är en trygg arbetsmiljö vi som har som valt den här typen av arbete.

Våldet är grymmare, Det är inte ovanligt att man kommer i kontakt med folk som ska gripas bär knivar, slipade mejslar, kofot och diverse andra tillhyggen som dessa personer inte drar sig för en sec att använda mot oss framförallt civila spanare som arbetar i butiksmiljö så kallade Buktiskontrollanter

Att vi som arbetar i butiksmiljöer där det stjäls för stora belopp dagligen alltid arbetar ensamma gör det inte mindre säkert.
Det är inte ofta du som civil väktare i butik jobbar tillsammans med en kollega vilket borde vara ett absolut krav för att få syssla med ingripanden i butiker.

Det finns ingen yrkesgrupp eller yrkeskategori som griper så många på bar gärning eller flyende fot som väktare gör i butik.
På kort tid i jobbet som BK kan en ensam väktare ha gripit mer än vad en polis gör under hela sitt yrkesverksamma liv som polis.
Det är mer som att polis är en transportör åt oss när vi ingripit mot tjuvar, Dessutom är vi som sagt alltid ensamma i vårat arbete på fältet.
För det går ju till så här att en butik beställer en tjänst och där betalar han för en väktare som civilt ska arbeta mot att i huvudsak gripa tjuvar som inte betalar för de varor de passerar kassan med med.

Nu är det så att jag har jobbat med detta under så många herrans år och före 2006 var det inte tal om handfängsel, Teleskopbatonger och skyddsvästar samt knivhanskar som trots allt många väktare numera är utbildade och utrustade med.
Många säger att användande av tex batong föder mer våld, Och ja visst jag är själv utrustad med denna typ av skyddsutrustning och har på ca 6 mån tvingats till att använda batong ända upp till 2 gånger.
Dessutom har jag tagit fram batongen två gånger men inte använt den, Hade jag inte haft den dessa fyra gånger hade jag tvingats att släppa dessa personer med stöldgodset på sig.
Visst man ska tänka på sin säkerhet och det är något jag absolut bör veta som efter en arbetsskada i jobbet där jag fick mycket omfattande skador i ansiktet som ansiktsförlamning, orbita bottenfraktur där ögonhålan skadas och ett litet nät läggs in bakom ögat för att inte jag ska ha förlorat synen på vänster öga, samt splitterskador av benet under ögat som numera består av titan platta som har ersatt det ben jag hade under ögat normalt.

Jag menar med detta att det måste till en förändring inom bevakningsbranchen där dubbelbemanning blir ett absolut krav från arbetsmiljöverket samt så anser jag att det ska skrivas in i den lagstiftning som styr bevakning i handelsmiljö när det gäller just civila butikskontrollanter.
Jag är nu inne i en fas där jag håller på och ser över mitt liv på arbetsmarknaden genom att jag börjat se över mitt CV som jag inte gjort på 10 år, Jag finputsar mitt personliga brev, Jag är villrådig och vet inte vad jag vill pyssla med de kommande åren men att riskera mitt liv i arbetet är något som tilltalar mig allt mindre.
För en tid sedan kom jag i kontakt med en stor man från ett Öststats land vilket resulterade i att han bröt av mitt ringfinger på vänster hand vilket gjorde att jag tvingades använda batongen mot honom och rikta fyra batong slag mot denne person och trots att jag gör det fortsätter han attackera mig våldsamt, Denna händelse rubricerades som rån, Bara för att han använder våld för att behålla varorna ändras brottsrubriceringen från snatteri / Stöld till Rån.

Jag har varit med i många våldsamma ingripanden genom åren och en händelse som var av mycket allvarlig natur var när ett par från ett Öststats land drag kniv mot mig och kollega innan vi hunnit göra en kroppsvisitation av dem båda.
Kniven dem drog och gjorde utfall med kan du se på bilder här nedan.

Personligen tycker jag att det är dags att börja se sig om något annat att arbeta med men vad är fortfarande frågan och tiden kommer få utvisa vad jag kommer satsa på i framtiden när det kommer till arbete.

Share

6 tankar på “Butikskontrollant – Med livet som insats

 1. Mycket intressant läsning! Får mig som sökt till OV utbildningen att tänka till ordentligt

 2. Hej Mathias välkommen till min blogg och stort tack för din kommentar, Jag tackar först och främst för att du tyckte inlägget var intressant men nu till det allvarliga.
  Jag tycker verkligen att du visar ett vuxet och ansvarstagande steg när mitt inlägg får dig att fundera.
  Ser man till eventuella hotbilder, folk med otrevliga avsikter kan vänta på dig utanför din dörr, Hota familj eller vänner, Ställ det i relation till vad du tjänar som OV samt riskerna.
  Det finns bättre jobb än att pyssla med detta och det är just det jag funderar ordentligt på just nu.

 3. Admin:
  Å andra sidan finns det anledningar till varför du sysslat med detta i 20 år.

 4. Jag tänker alltid på risker i allt jag gör. Jag jobbar i butik och envars griper folk ett par ggr i veckan och har varit med om en del äckligheter. Dock inte i samma storlek som du.
  Visst kan man tjäna bättre pengar, visst finns det nisse-vända-papper-jobb att syssla med. Men om man är som jag, kan inte sitta still. Älskar människor, älskar att hjälpa människor, om de så bara är att visa vägen för en turist.
  Jag har en socialkompetens som jag fått beröm av både väktare och polis för när de kommit och tagit grip på jobbet.

  Jag tror jag passar som det och vill testa, du kanske har rätt men ven vet utan att testa?

 5. K: Du har så rätt, Det finns verkligen stora anledningar till varför jag lagt så många år på det jag sysslar med.

 6. Mathias:
  Du anger i din senaste kommentar sådana saker som gjorde att jag sökte till väktare hösten 1989 och började min väktarutbildning “VU1 samt VU2” Sen hösten och vintern 1989 med efterföljande praktik för att den 16/3-1990 blivit godkänd och började på allvar och helhjärtat jobba som väktare.

  Dessa saker du nämner som
  kan inte sitta still. Älskar människor, älskar att hjälpa människor, om de så bara är att visa vägen för en turist.

  Exakt dessa var dem orsakerna till varför jag valde detta jobb och jag är precis exakt likadan än idag med samma värderingar.
  Av samma orsak blev jag i Februari 2001 godkänd ordningsvakt.
  Jag tycker du helt klart ska testa detta för enligt mig är det såna som du som ska jobba med denna typ av Serviceyrken.

Kommentarer inaktiverade.