Ordningsvakternas nya uniformer får kunder att fly

Missnöje. I år ska alla Sveriges ordnings­vakter få nya kläder. Men enligt både vakterna själva och kunderna är uniform­erna förvirrande lika polisens – något som inte är populärt.

Under 2012 ska alla ordningsvakter i landet ha bytt till nya blåa enhetliga uniformer.
Beslutet har fått stark kritik, inte minst bland ordningsvakterna själva, som anser att uniformerna är för lika polisens.
Nu uppger branschorganisationen Sweguard att även kunderna, som bland annat består av gallerior och butiker, har synpunkter och flyr på grund av de nya uniformerna.
– Det finns aktörer som just nu befinner sig i upphandlingar där man överväger att ta bort ordningsvakter helt och hållet. Kunderna ställer krav på att det ska var stil och profil och att de smälter in i miljön, nu tycker man att uniformerna ser ut som polisernas, säger Mikael Johansson, presstalesman vid Sweguard.
Enligt Mikael Johansson har man redan sett att flera kunder i stället hyr in vakter, som har valfri klädsel.
– Det innebär sämre trygghet och att polisens utryckningsorganisation får en högre belastning eftersom de saknar befogenheter att själva ingripa, säger Mikael Johansson.
Enligt Göran Malmborg, ombudsman på Polisförbundet, är det dock ingenting som blivit kännbart ännu.
– Men det är en tänkbar effekt, säger han.
– Vi tycker det är viktigt att man tydligt skiljer på dem så folk inte tror att de blir behandlade av en polis när de blir behandlade av en ordningsvakt. Det handlar om rättsäkerhet och en trygghet i samhället att man vet vem som ingriper.

Källa:Metro

 

Nya uniformen för Ov
Share