Person under tåg!

I början på 2013 gör jag en av många pass på dagtid i Tunnelbanan och denna dag är en dag som kommer sätta spår hos mig detta av flera orsaker och den stora orsaken till det är att jag aldrig “Tömt livets ryggsäck” vilket därmed satte djupa spår i mig på grund av just de starka händelserna.
Denna dag som många andra börjar med att jag är bilburen med kollega och nästan 1 timme efter pass start av dagen så inkommer det ett larm om en person under tåg vid en av Stockholms tunnelbanestationer i city.
Vi är på plats efter endast ett fåtal minuter då vi befann oss i närheten.
Vi anländer i samma stund som räddningstjänsten och Polisen och vi tar oss ner på perrongen och ber allmänheten att lämna stationen omedelbart.
När vi kommer ner på perrongen kan vi direkt konstatera att läget är skarpt och vi har en incident där en person (Kvinnlig) hamnat under tåget och nu startar arbetet med att utrymma perrong samt ta hand om föraren.
Trafikledningen är även dom snabbt på plats och dem jobbar snabbt med att stänga av strömmen samt säkra upp strömskenan.
Räddningstjänsten jobbar snabbt och personen under tåget kan snabbt tas omhand.
När denna tas upp på perrongen så har denne förlorat en kroppsdel som tas omhand och placeras på båren och filtar läggs över för att täcka personen samt kroppsdelen som kapats av tågets hjul.
Läkaren på plats ber om hjälp med att bära hans läkarväska samt se till så inte filtar blåser av personen när vi tar oss upp för rulltrappan och vidare ut till ambulansen.
Saken var att vinden blåste på bra i rulltrappan (Korsdrag) vilket gör att den förlorade kroppsdelen blottas för mig vilket jag inte hade räknat med.
Denna upplevelse med alla detaljer jag inte vidare kan gå in på gör att detta var en händelse som berörde mig starkt.

Några timmar senare:

Klockan är ca 14:15 samma dag och larmet inkommer om “Person under tåg” från en pendeltågsstation i södra Stockholm där det ska ha inträffat en dödsolycka med en person som av okänd anledning har hamnat under pendeltåget.
När vi kommer fram upprepas samma förlopp, Vi ska bistå polis med utrymning samt avspärrning av området.
Räddningstjänsten tar på sig utrustning (Vita skyddskläder) och en grepptång likt den som kommuner använder till sina parkarbetare för att plocka skräp vilket var en underlig syn, Dem arbetar metodiskt och noggrant då detta är en person som släppats med under tåget en ganska lång sträcka “150 meter” var den sträcka personens kropp låg utspridd i bitar.
Att bevittna denna typ av räddningstjänstens arbete är både imponerande men man inte förhindra att man inte påverkas starkt av denna typ av jobb då detta har hört till ovanligheterna för min del under den tiden jag var och jobbade i SL-Trafiken men denna dag hade jag totalt 3 såna här händelser varvid den sista var en ung kille som med flit försökte ta sitt liv men som misslyckades rejält och togs omhand av fick omdelbar hjälp.

Det som stör mig mest när det kommer till krishantering och bearbetning av såna här händelser är att efter händelsen med pendeltåget så sammanstrålar sjukvård, polis & räddningstjänsten där dem samtalar med varann och dem hörs säga “Vi ses för debriefing där och där” Då tänkte jag direkt att “Vi då?”
Men nej du! Vi är privatanställda och då är det arbetsgivarens uppgift fast vi är förordnande av Polismyndigheten och vi lyder under den enskilde polismans order samt står under tillsyn av myndigheten.
Men ansvaret för oss vid såna här händelser vill dem inte ha med oss att göra men som sagt detta är nackdelen att Ordningsvakter är privatanställda.
Finns mycket mer att säga om dessa händelser men jag avstår både av sekretesskäl samt mängden text det skulle kunna bli.

Med dessa ord så får jag tacka för att du tagit del av detta inlägg och många mer kommer fyllas på med inlägg som rör tiden före 2016 detta då denna blogg nu återupptagits igen.

Lämna en kommentar